T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADIYAMAN / GÖLBAŞI - Cumhuriyet İlkokulu

TASARRUF BİLİNCİYLE MUTLU ÇOCUKLAR YETİŞTİRİN

Evimizin neşesi, gözümüzün bebeği çocuklar harcamalarımızın da baş aktörü...Ancak mutlu çocuklar her istediğine sahip olanlar değil, sahip olduklarının değerini bilenlerdir. Tasarruf bilincinin erken yaşta edinilmesi, geleceği açısından ona büyük katkı sağlayacaktır.

ONLARA ROL MODEL OLUN

Çocuklar finansal bilinç kazandırma görevi ilk olarak ailede başlıyor. Anne ve babalar, çocuklarına her konuda olduğu gibi para yönetimi konusunda da rehberlik etmek ve sorumluk kazandırmakla yükümlüler.Çocukların para yönetimini doğal aile ortamında deneyerek öğrenmelerinin en güzel yolu ise önce onlara örnek olmak ve 6 yaşından itibaren düzenli olarak harçlık vermektir. Seçilen harçlık miktarı mutlaka çocuğun yaşına uygun olmalıdır. Çocuklara 5 yaşından itibaren parayı anlatmak gerekiyor. Kendi sorumluluğunu alan, eşyalarına sahip çıkan çocuk doğru bir öğrenme ortamından sonra parasını da kontrol etmeyi başaracaktır. Belirlenen düzenli harçlığı dışında çocuğa parayı hak etmediğinde veya kazanmadığında vermemek çok önemlidir. Küçük yaşlarda öğrenilenlerin kalıcı olduğu ve alışkanlık olarak yerleştiği düşünülürse, tasarrufa gereken önem verilmeli, çocuklara iyi birer rol model olunmalıdır. Çocuklara tasarruf alışkanlığı kazandırılırken doğal kaynakların verimli kullanılmasına yönelik eğitim de verilmeli. Dünyadaki doğal kaynaklar yok ediliyor; sular, topraklar, yiyecekler, ormanlar... Bu nedenle bu konuya daha hassas yaklaşan, israf etmeyen çocuklar yetiştirmeliyiz.

İSRAFA İZİN VERMEYİN

Diş fırçalarken suyu kapatmak, işimiz bitince lambayı söndürmek, kağıt israfı yapmamak, tabağımıza yiyebileceğimizden fazla yemek almamak, biraz küçülmüş kurşun kalemlerden vazgeçmemek gibi tasarruf önlemleriyle geleceğe sorumlu bireyler yetiştirmeniz mümkün.

GERi DÖNUŞUMU ÖĞRETiN

Ekmek fazla kaldıysa değerlendirilmesi çocukla birlikte yapılmalıdır. Örneğin; yumurtalı ekmek, köfte için hazırlama, tatlı yapma gibi değerlendirmeler, çocuk için hem eğitici hem de eğlenceli olacaktır. Okunmuş kitapların, az kullanılmış giysilerin ihtiyaç sahiplerine verilmesi gibi konularda çocukla bir bütün olarak çalışılırsa, sosyal sorumluluğa da destek verilmiş olur.

İSTEDİĞİ HER ŞEYİ ALMAYIN

Tanımadığı kimselerden para almaması konusunda çocuk ciddiyetle eğitilmelidir.

Çocuk parasını biriktirirken; bir eyleme, hedefe dönük olmasını sağlayın. Bu durum çocukta bir şeyi hak etme kavramını oluşturur. ?Çocukla ufak bir bütçe için çalışın. Küçük çocuklar için hayvanlı kumbaralar parayı bilmesi ve saklaması için motive edici olabilir. Daha büyük çocuklar için ufak bir banka hesabı açılabilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.11.2020 - Güncelleme: 16.08.2023 14:53 - Görüntülenme: 119
Kaynak: https://www.aksam.com.tr/ekonomi/tasarrufbilinciylemutlucocuklaryetistirin/haber567755
  Beğen | 0  kişi beğendi